Com cuidar la salut auditiva en cada etapa de la vida?

salut auditiva

Com cuidar la salut auditiva en cada etapa de la vida?

La salut auditiva és essencial per gaudir d’una bona qualitat de vida, però sovint no li donem la importància que té fins que apareixen problemes que es podien prevenir. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més del 5% de la població mundial, és a dir, 430 milions de persones, pateixen una pèrdua auditiva discapacitant. Aquesta condició, que afecta la capacitat de sentir sons per sota dels 35 dB, impacta en: la comunicació, la integració social i la salut mental. Es preveu que per al 2050, aquesta xifra arribi als 700 milions*. Les causes de la pèrdua auditiva són variades i poden aparèixer en qualsevol moment de la vida. Per això volem explicar-te com protegir la teva audició en cada etapa i quins són els riscos a tenir en compte.

 

Infants (de 0 a 10 anys)

Els primers anys de vida són decisius per al desenvolupament de la comunicació i el llenguatge. Qualsevol alteració auditiva pot tenir repercussions a llarg termini en l’aprenentatge i la integració social. Les infeccions com l’otitis mitjana són molt comunes en aquestes edats i, si no es tracten correctament, poden deixar seqüeles permanents. A més, les joguines que superen els 85 decibels representen un risc important, ja que poden danyar l’oïda interna dels infants. Tria joguines segures i assegura’t que les etiquetes especifiquin el nivell de so. També és essencial que els infants rebin les vacunes adequades, com les del xarampió i la meningitis, ja que aquestes malalties poden afectar greument l’audició.

Recorda: fer revisions periòdiques amb un pediatre o especialista per detectar possibles problemes.

Adolescents (d’11 a 19 anys)

Durant l’adolescència, l’ús inadequat d’auriculars i l’exposició a sorolls forts augmenten el risc de danys auditius permanents. Per evitar-ho, segueix la regla del 60-60: escolta música a un màxim del 60% del volum i durant menys de 60 minuts seguits. En concerts o esdeveniments amb música molt alta, utilitza taps d’oïda reutilitzables que redueixin el volum sense alterar la qualitat del so. És important conscienciar els adolescents sobre els primers signes de pèrdua auditiva, com la dificultat per seguir converses o els xiulets constants a les oïdes, per actuar a temps.

Adults (de 20 a 60 anys)

Durant aquesta etapa, el món laboral i els hàbits quotidians poden ser determinants per a la salut auditiva. Professions com la construcció o la indústria et poden exposar a sorolls prolongats que afecten la teva oïda interna. També és fonamental fer revisions auditives cada dos o tres anys, fins i tot si no es perceben problemes. Un altre aspecte important és controlar la teva salut en general, ja que malalties com la hipertensió o la diabetis poden afectar la circulació sanguínia de l’oïda interna i causar pèrdua auditiva. A més, consulta sempre un especialista a l’hora de prendre medicaments que puguin ser ototòxics, ja que alguns antibiòtics o quimioteràpics poden causar pèrdua auditiva. Finalment, per a les persones que utilitzen auriculars regularment, és recomanable netejar-los sovint per evitar infeccions i mantenir el volum en nivells segurs, mantenint la regla del 60-60.

Tercera edat (dels 60 anys en edavant)

L’envelliment natural de l’oïda, conegut com a presbiacúsia, és una de les causes més comunes de pèrdua auditiva. Aquesta condició pot impactar la qualitat de vida, causant dificultats en la comunicació i incrementant el risc d’aïllament social. Per això, és molt important fer revisions anuals per detectar qualsevol alteració i utilitzar audiòfons si és necessari. Participar en activitats socials i estimular la capacitat d’escolta pot ajudar a mantenir actiu el cervell i reduir l’impacte del deteriorament auditiu. També és important tenir una bona higiene d’oïda, utilitzant productes específics per evitar la sequedat del conducte auditiu, sobretot en climes freds o secs.

 

La pèrdua auditiva pot afectar qualsevol persona, però moltes de les seves causes són evitables amb mesures senzilles i hàbits saludables. Cuidar la salut auditiva és una tasca que ens acompanya al llarg de tota la vida. Cada etapa presenta els seus riscos i desafiaments, però també les seves oportunitats per prevenir i tractar problemes abans que afectin la teva qualitat de vida. A Òptica Pasteur, ens preocupem per tu i t’oferim revisions auditives gratuïtes per detectar qualsevol alteració i ajudar-te a protegir un dels teus sentits més valuosos.

*Dades oficials de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Si vols saber-ne més, pots consultar aquest article.

Tags:


Vull més info per WhatsApp